Geschiedenis boksen in Kerkrade

in 1942 heeft Jacob Hendricks de boksvereniging B.V.S. opgericht (BoksVereniging Spekholzerheide). De eerste trainingsjaren werd in een café getraind. Al gauw werd deze ruimte te klein en werd er gezocht naar een grotere locatie. In de jaren 90 werd gesport in de gymzaal van de voormalige basisschool de Vierring, op de Holz. In die tijd was B.V.S. een boksvereniging met een grote naam in Nederland en de grensstreek. De vereniging telde toen 10 wedstrijdboksers die veel prijzen wonnen. De boksers uit Kerkrade namen ook vaak de stijlprijzen mee naar huis. Dat was een kroon op de trainers-capaciteiten van Jacob Hendricks.

Zijn zoon Huub Hendricks nam B.V.S. over na de dood van Jacob. Huub, zelf ook een geweldige bokser, heeft zich jaren ingezet om het werk van zijn vader voort te zetten. Huub heeft ook verschillende boksers op wedstrijdniveau gebracht.

Na het sluiten van de Vierring (en de bijbehorende gymzaal), is B.V.S. verhuisd naar de gymzaal onder het zwembad d’r Pool. Hier heeft B.V.S. verschillende jaren getraind.

Huub was en is ook een man van het zoeken van samenwerking. Hij heeft met bevriende boksverenigingen uit Maastricht, Brunssum, Heerlen en Herzogenrath toernooien, onder het motto ‘Vriendenboksen’ georganiseert. Hierbij konden beginnende boksers, onder strenge en veilige omstandigheden, even ‘proeven’ aan de sensatie van wedstrijdboksen. De spelregels waren gericht op korte partijen. Het was ook niet de bedoeling om K.O.’s te scoren; Het was de bedoeling om netjes en sportief te boksen: Noble art of selfdefence !

Op 1-1-2017 gaf Huub de club over aan Jos Muijen, die een nieuwe; EIGEN, locatie voor de boksers van Kerkrade geregeld had; een eigen boks-home.

De locatie was de voormalige squash banen, in de tennishal aan de Tunnelweg. De 2 squash banen werden omgebouwd tot 1 grote ruimte waar permanent bokszakken ophingen en een boksring aanwezig was. Deze ruimte was ideaal voor de boksers van Kerkrade.

Helaas woedde er eind juni 2019 brand, waarna de ruimte ‘verboden terrein’ werd.

Toen 3 enthousiaste boksers, Tom, Patrick en Ernie, Jos Muijen vertelde over hun plannen, om de boksers van Kerkrade een nieuwe passende ruimte te bieden, gaf Jos hun de volledige steun en het vertrouwen.

Vanaf 1-9-2019 is BoxGym-Parkstad gestart.

Wij wensen de nieuwe kartrekkers veel succes !

(Guido Frings / Jos Muijen)